Her Tebessüm Bir Zafer'dir. Zafer Kalkınma Ajansı


Kütahya'da İş Kurmak

Kütahya, gelişim seviyelerine göre sıralanmış 6 bölge arasında 3. bölgede yer almakta ve oldukça yüksek miktarda yatırım teşviki sunmaktadır. Ayrıca, kentin avantajlı bir coğrafi konumu vardır. Türkiye'nin üç büyük metropolü olan İstanbul, Ankara ve İzmir'in orta noktasında yer alan Kütahya; Sakarya, Kocaeli ve Bursa gibi gelişmiş fakat doyum noktasına ulaşmış dolayısıyla yeni yatırımcılar için arazi tesis etmekte zorlanan kentlere oldukça yakındır. Bu durum Kütahya'yı hem yerel hem de uluslararası yatırımlar için cazip bir yer haline getirmektedir. İlde altı adet organize sanayi bölgesi ve bir adet tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgesi bulunmaktadır. Gelişmiş ulaşım ve altyapı tesisleri, sosyal ve kültürel aktiviteleri ile Kütahya, yaşamak için güvenli ve huzurlu bir yer sunmaktadır.

Kütahya OSB, Kütahya 30 Ağustos OSB, Kütahya Seramik OSB, Gediz OSB, Tavşanlı OSB ve Kütahya Altıntaş Zafer OSB’den oluşmak üzere Kütahya ilinde 6 adet Organize Sanayi Bölgesi bulunmaktadır. Ayrıca önemli bir jeotermal sahaya sahip olan Simav ilçesinde jeotermal ısıtmalı sera yatırımları için oldukça elverişli olan Simav Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulmuştur. Yatırımlarınızı bu OSB’lerde gerçekleştirebileceğiniz gibi kamu arazilerinde veya özel arazilerde de gerçekleştirebilirsiniz.

Yatırımlarınızı OSB dışında da gerçekleştirebilirsiniz. Ancak, OSB içinde yatırım yaptığınız takdirde, OSB yönetimi tarafından sağlanan düşük işletme maliyetlerinden yararlanabilir ve yatırım teşviklerinden daha yüksek oranlarda yararlanabilirsiniz.

Kütahya, diğer metalik olmayan mineral ürünlerin imalatı (özellikle seramik ve porselen karo ve sofra eşyası üretimi) sektöründe uzun ve kendine özgü bir geleneğe sahiptir. İlgili sektör Kütahya sanayisinde, katma değer, üretim değeri ve istihdam oranı açısından değerlendirildiğinde başat konumdadır. Hem Türkiye'de hem de dünyada seramik ve porselen imalatında önemli bir marka olan Kütahya alandaki yetkinliğini her geçen gün arttırmaktadır. İlin sınai yapılanmasında önemli bir yere sahip olan ve giderek gelişen diğer önemli sektörler ise, otomotiv yan sanayi, gıda ürünleri imalatı, fabrikasyon metal ürünleri imalatı, tekstil ve hazır giyim ile kimyasal ve kimyasal ürünlerin imalatıdır.

Kütahya'daki 6 OSB'den 5'inde, elektrik, doğalgaz, su ve ulaşım hatları dâhil olmak üzere mevcut altyapı, yatırımlar için hazır ve elverişlidir. Zafer OSB’nin altyapı çalışmalarının kısa süre içinde tamamlanması beklenmektedir. Simav Tarıma Dayalı İhtisas OSB ise 2021 yılında kurulmuş olup mevcut durumda saha için gerekli jeotermal kuyuların açılmıştır. Altyapı işlemlerine kısa sürede başlanması beklenmektedir.

Kütahya demiryolu, karayolu ve havayolu taşımacılığında oldukça avantajlı bir konumdadır. Şehir merkezi ile ilçeler ve çevre bölgeler arasında çok şeritli karayolları bulunmaktadır. Kütahya, büyük metropollerden karayoluyla 3 saat, havayoluyla ise İstanbul'dan 45 dakika ve Avrupa'dan 3 saat uzaklıktadır. Kütahya en yakın limana 200-350 km uzaklıktadır.

Kütahya'da gençlerin işgücü piyasasının gerektirdiği nitelikleri elde edebilmelerini sağlamak üzere 18 meslek lisesi, 6 mesleki eğitim merkezi ve iki tane üniversite bulunmaktadır. Uygun personeli bulmak için yardıma ihtiyaç duymanız halinde, Kütahya YDO’ya talepte bulunabilirsiniz. Kütahya YDO size bu doğrultuda uygun bağlantılar kuracaktır.

Türkiye'nin farklı bölgelerinde satın alma gücündeki farklılıkları belirlemek amacıyla hazırlanan Bölgesel Satın Alma Gücü Paritesine (2017) göre, Türkiye ortalaması 100 puanken TR33 Bölgesi’nin (Afyonkarahisar, Kütahya, Manisa ve Uşak) puanı 98’dir. Bu değerlendirmeye göre, TR33 Bölgesindeki illerde yaşam nispeten ucuz, satın alma gücü ise Türkiye ortalamasının üstündedir.

Kütahya, işlerinizi hızlı bir şekilde halledebileceğiniz ve zamanınızı sosyal aktiviteler için ayırabileceğiniz Ege bölgesinde yer alan küçük ve huzurlu bir şehirdir. Kafeleri, sinemaları, parkları, alışveriş merkezi ve hemen her ilçesinde düzenlenen çeşitli festivalleriyle, burada yaşamın tadını kolaylıkla çıkarabilirsiniz. Yemyeşil doğası, şehrin hem sakinlerine hem de açıkhava etkinlikleri yapmak isteyen ziyaretçilere sunduğu en çarpıcı özelliklerden biridir. Ayrıca Kütahya ziyaret edilecek yerler açısından oldukça zengindir. 7000 yıllık tarihi geçmişi sayesinde, önceki medeniyetlerden kalan sayısız kültürel ve doğal varlığın kalıntıları Kütahya'yı adeta kutsar ve tarihi sokaklarında yürürken geçmişin izlerini rahatlıkla hissedebilirsiniz.

Kütahya'da, öğrencileri günümüz dünyasının gerektirdiği bilgi ve becerilerle donatmayı, öğrencilerin insan haklarına dayanan sosyal ve kültürel nitelikler edinmelerini ve fiziksel, zihinsel, ahlaki, manevi yönlerini geliştirmeyi amaçlayan, ilköğretim okulları, ortaokullar, liseler, mesleki ve teknik okullardan oluşmak üzere toplamda 581 tane okul bulunmaktadır. İlde ayrıca Kütahya Dumlupınar Üniversitesi ve Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesinden oluşmak üzere 2 adet üniversite bulunmaktadır. Bu üniversiteler, Bu üniversiteler, öğrencilerini bilimsel araştırma ve sosyal sorumluluk bilinci içinde çeşitli alanlarda mesleki niteliklere sahip olacakları şekilde yetiştirmektedir.

Kütahya’da sağlanan sağlık hizmetlerinin oldukça kapsamlı ve iyi durumdadır. Kütahya’da, Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesine bağlı bir Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi, Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi, kâr amacı gütmeyen 6 Devlet Hastanesi, 2 Özel Hastane ve çeşitli klinikler, poliklinikler ve sağlık ocakları bulunmaktadır.

Gerekli belgeler, kurmayı planladığınız şirketin türüne göre değişecektir.